3.11.2021

Näillä eväillä nousuun! JHL:n superjäsenhankkijat paljastavat 10 kikkaa, kuinka ammattiliitto saa uusia jäseniä

Rami Naulo ja Ville Ruotsalainen

JHL:läiset Ville Ruotsalainen ja Rami Naulo ovat hankkineet liittoon runsaasti uusia jäseniä, vaikka koronapandemia hankaloitti urakkaa ja painoi jarrua.

Keravalaisen lähihoitajan Ville Ruotsalaisen, 32, mielestä uusien jäsenten hankkiminen ammattiliittoon on luonteva osa ay-aktiivin roolia.

– Opiskeluaikana minua motivoi liiton lupaama palkkio jokaisesta uudesta jäsenestä. Aloitin puhumalla omat opiskelukaverini JHL:n jäseniksi, hän muistaa.

Valmistuttuaan lähihoitajaksi Ruotsalainen ryhtyi JHL:n koulutiedottajaksi. Nykyään hän käy säännöllisesti sosiaali- ja terveydenhuoltoalan oppilaitoksissa puhumassa ay-liikkeestä ja jäsenyyden merkityksestä.

Ville Ruotsalainen
Nyt on menossa JHL:n jäsenhankinnan teemaviikot. Ville Ruotsalainen tekee liittoa tutuksi Vantaan Variassa, jossa hän itsekin opiskeli lähihoitajaksi.

– JHL:ssä koulutiedotus on hyvin organisoitu. Pyyntö tulee yleensä aluetoimistosta tai oppilaitosagenteilta eri puolilta Suomea, ja pyrin menemään aina kun suinkin ehdin.

Lue lisää: Tukikeskuksen ohjaaja Jukka Siltala, 31, kyllästyi kuulemaan, ettei ammattiliitto kiinnosta nuoria – Muutama keskustelu toi lukuisia uusia aktiiveja

Kuluneena vuonna korona on tuonut lisähaasteita jäsenhankintaan, sillä oppilaitosvierailuita ei ole voinut toteuttaa.

– Vierailujen sijaan olen pitänyt noin kymmenen etäluentoa eri oppilaitoksissa. Kontaktin saaminen on silloin vaikeampaa, eikä sanoman vastaanotosta voi olla yhtä varma kuin kasvotusten kohdattaessa. Se on harmi.

Lue lisää: Laaja tutkimus: Nuoret jäävät ammattiliittojen ulkopuolelle vain siksi, että kukaan ei kysy

Ay-touhuissa kyynärpäitä myöten

Ville Ruotsalaisen polku ay-toimintaan ja JHL:ään kulki Sakki ry:n, eli Suomen ammattiin opiskelevien liiton, kautta.

– Jossain Sakin tilaisuudessa mainostettiin JHL:n opiskelijatapahtumaa. Menin mukaan ja samalla liityin opiskelijajäseneksi, hän kertoo.

– Yhteisöllisyys ja halu vaikuttaa kiinnostavat.Lähihoitaja, jäsenhankkija Ville Ruotsalainen

Siitä on kohta kymmenen vuotta, ja nykyään Ruotsalainen on ay-toiminnassa kyynärpäitä myöten. Hän toimii sekä JHL:n Etelä-Suomen nuorten että jättisuuren Vantaan JHL 865-yhdistyksen varapuheenjohtajana. Lisäksi hän on parhaillaan ehdolla vanhus- ja vammaispalveluiden alakohtaiseksi luottamusmieheksi ja varapääluottamusmieheksi Vantaalla.

– Yhteisöllisyys ja halu vaikuttaa kiinnostavat. Sitä paitsi ay-toiminnan myötä olen saanut paljon uusia ystäviä.

Lue lisää: Tutkija: Ay-liikkeen pitää herätä nykypäivään tai sen käy huonosti – JHL:n vaaleissa ratkeaa, kuinka liitto vastaa 6 akuuttiin kysymykseen

Yhtä vieras kuin Neuvostoliitto

Kouluvierailuillaan Ruotsalainen pyrkii räätälöimään puheen sisällön kuulijakunnan mukaan. Nuorille ammattiliitto voi olla yhtä vieras kuin Neuvostoliitto, ja liikkeelle on lähdettävä perusasioista.

– Kerron, mitä ammattiliitot tekevät ja mitä ne ovat saaneet aikaan. Moni ei tiedä, että viisipäiväinen työviikko on ollut ay-liikkeen kovan taistelun tulos, vaan pitää sitä itsestäänselvyytenä.

Ville Ruotsalainen
Ville Ruotsalaisen mielestä kannattaa tehdä kotiläksyt ennen kuin ryhtyy liiton jäsenhankijaksi.

Myös ansiosidonnaisen työttömyysturvan merkityksestä kannattaa muistuttaa nuoria, sillä kaikki eivät tiedä, että kesätyöt ja sivutyöt opintojen ohessa kartuttavat työssäoloehtoa.

– Ammatinvaihtajilla ja aikuisopiskelijoilla on yleensä kokemusta työelämästä. Heidän kanssaan puhun työehtosopimuksista ja esimerkiksi työhyvinvoinnista ja järjestötoiminnasta.

Liiton lakimies auttoi

Oppilaitoskeikoilla Ruotsalainen kertoo myös konkreettisia esimerkkejä siitä, kuinka itse on hyötynyt JHL:n jäsenyydestä. Viimeksi näin tapahtui tänä syksynä, kun häntä pyydettiin päivätyön ohella koronatartuntojen jäljitykseen.

Ruotsalaisella oli kaksi työsopimusta Vantaan kaupungille. Hän teki 40-prosenttisesti jäljitystä ja 60-prosenttisesti normaalia päivätyötä kotihoidon ostopalveluyksikössä sillä seurauksella että, viikoittainen ylityöraja ylittyi.

– Kaupunki oli haluton maksamaan ylityökorvausta, koska tulkitsi että ylityörajan olisi pitänyt ylittyä samasta tehtävästä. Liiton ja lakimiesten avulla asia korjaantui ja sain asiallisen ylityökorvauksen.

Villen neuvot, kuinka lähestyä potentiaalista jäsentä:

  1. Tee kotiläksyt. Selvitä ensin itsellesi jäsenyyden hyödyt, jotta voit kertoa niistä muille.
  2. Ole oma itsesi.
  3. Huomioi kohderyhmä. Vastaa kaikkiin kysymyksiin – älä aliarvioi kuulijoita.
  4. Kerro konkreettisia esimerkkejä, missä ammattiliiton jäsenyydestä on hyötyä.
  5. Jätä yhteystietosi. Moni jää miettimään liittymistä mutta voi palata asiaan mietittyään.

Jäsenhankinta lähellä sydäntä

VR:n vaihtotyönjohtaja Rami Naulon, 47, on hankkinut tänä vuonna 46 uutta maksavaa jäsentä JHL:ään. Se on enemmän kuin yksikään toinen liiton jäsen tai aktiivi.

Naulo on pääluottamusmies ja toimii myös Raideammattilaiset JHL 56 -yhdistyksen jäsenasiainhoitajana. Siksi myös jäsenhankinta on lähellä sydäntä.

Rami Naulo
Vaihtotyönjohtaja Rami Naulo on aktiivinen jäsenhankkija Tampereen seudulla.

Tänä vuonna kiinnostus kohdistui erityisesti Tampereella käynnistyneeseen raitiovaunuliikenteeseen ja kuljettajiin. Tampereen Ratikka aloitti liikennöinnin elokuussa, mutta kuljettajakoulutus käynnistyi jo vuoden alussa.

– Kävin yhdessä työsuojeluvaltuutettu Antti Nissisen ja aluepäällikkö Tommi Raunelan kanssa puhumassa ensimmäiselle opiskelijaryhmälle, ja siltä kurssilta liittyivät kaikki. Se oli hyvä alku.

Nuoret uskaltavat haastaa

Kahdelle seuraavalle ryhmälle tilaisuus piti järjestää koronarajoitusten takia etäyhteydellä ja neljännen kurssin tietoiskun sai pitää jälleen kasvotusten.

– Opin, että ammattiliiton jäsenyys ei ole itsestäänselvyys. Varsinkin nuoret osaavat haastaa ja kyseenalaistavat jäsenyyden merkityksen.

– Moni kysyy ensimmäiseksi hintaa ja jää sitten miettimään jäsenyyttä.Pääluottamusmies Rami Naulo

Kohderyhmä ei ollut muutenkaan helpoin mahdollinen, sillä moni raitiovaununkuljettajakoulutukseen hyväksytty oli ammatinvaihtaja, esimerkiksi taksi- tai rekkakuski ja tai muuten taustaltaan yrittäjä.

– Moni kysyi ensimmäiseksi hintaa ja jäi sitten miettimään jäsenyyttä.

Kilpailutilanne Yleiseen työttömyyskassan (YTK) kanssa on kova, vaikka liiton tuore päätös laskea reilusti jäsenmaksua onkin tasoittanut tilannetta.

– JHL on neuvotellut ratikkakuskien työehtosopimuksen. Minun on oli helppo vakuuttaa heille, että liitossa on raidealan edunvalvontaosaamista. Se on jotain, mitä YTK ei voi tarjota, Naulo muistuttaa.

Lue lisää: JHL:n jäsenhankkija Toni Korlee: ”Liitto auttaa jo ennen kuin paska lentää tuulettimeen”

Kuskeille oma luottamusmies

Myös vapaa-ajan matkavakuutus sekä liiton ja yhdistysten vapaa-ajanviettopaikat ovat Naulon kokemuksen mukaan hyviä houkuttimia liittyä JHL:ään.

Naulon omalla työpaikalla VR:n Tampereen ratapihalla kaikki työntekijät kuuluvat JHL:ään.

– On aika paljon helpompi hoitaa pääluottamusmiehenä asioita työnantajan suuntaan, kun porukka on sataprosenttisesti järjestäytynyt ja takana on joukkovoimaa, hän sanoo.

Rami Naulo
Rami Naulo moikkaa tuttua raitiovaununkuljettajaa. Hänen ansiostaan moni Tampereen ratikkakuski on liittynyt JHL:ään.

Myös Tampereen ratikkakuskien järjestäytymisaste hipoo kiitettävää.

– Kuljettajat valitsivat keskuudestaan luottamusmiehen Viljami Vaskosen, joka on hankkinut lisää jäseniä. Runsaasta kuudestakymmenestä kuskista valtaosa, reilusti yli 50, kuuluu nyt liittoon.

Rami Naulon vinkit jäsenhankinnan tueksi:

  1. Liitossa apu ja tuki on lähellä. Oma luottamusmies on valmis auttamaan.
  2. Jäsenmaksuun sisältyvä vapaa-ajan matkavakuutus on hyvä houkutin.
  3. Myös liiton ja yhdistysten lomapaikat kiinnostavat monia.
  4.  Liiton vapaa-ajan jäsenedut ovat uudistuneet. Tarjolla on alennuksia paitsi bensiinistä myös sähkösopimuksista, hammashoidosta, lehdistä ja monesta muusta. Niihin kannattaa tutustua.
  5. Maksuton oikeusapu, jos työnantajan kanssa tulee riitaa esimerkiksi työsuhteen päättämisestä.